05 Μαρτίου 2018

Διαβάζω και προτείνω: Άγριο βασίλειο της Τζιν Φίλιπς

Τα λογοτεχνικά βιβλία που επιλέγω να διαβάσω, με προσελκύουν είτε ήδη από το εξώφυλλό τους είτε από τις λίγες γραμμές στο οπισθόφυλλό τους και, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν επιλέγω να τα διαβάσω επειδή γνωρίζω ήδη τον συγγραφέα ή γιατί είναι ευπώλητα.
Στο "Άγριο βασίλειο" με προσέλκυσε πρώτα το εξώφυλλό του: από τη μία η αθωώτητα του καρουζέλ κι από την άλλη ένας τίτλος "ζωώδης". Ζωώδης όπως μπορεί να γίνει, κάποιες φορές, η δύναμη της μητρικής αγάπης και παρουσιάζεται μέσα από το βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέως Τζιν Φίλιπς που μας συστήνεται με ένα λογοτεχνικό θρίλερ. Η Τζόαν και ο τετράχρονος γιος της Λίνκολν, που έχει απίστευτα ζωηρή φαντασία, συνηθίζουν να επισκέπτονται συχνά το ζωολογικό κήπο στις απογευματινές βόλτες τους. Τόσο συχνά που η Τζόαν ξέρει πολύ καλά όλα τα κατατόπια: τα μονοπάτια, τα κτίρια, τον κάθε τομέα με τα ζώα - ακόμη και τα κλουβιά που είναι άδεια. Αυτή της η γνώση θα της φανεί εξαιρετικά πολύτιμη όταν, σε μία από τις επισκέψεις τους στον κήπο και καθώς αποχωρούν από αυτόν, θα βρέθουν αντιμέτωποι με την ένοπλη επίθεση τριών ανδρών. Κυνηγημένοι η ίδια και ο γιος της, σαν τα ζώα από τους θηρευτές τους, θα προσπαθήσουν μέσα σε πραγματικό χρόνο περίπου τριών ωρών, να σώσουν τις ζωές τους ενώ θα συναντήσουν κι άλλους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου, που εγκλωβίστηκαν εκεί για τον ίδιο λόγο και προσπαθούν να κάνουν το ίδιο.


Σ' ένα τρομακτικό παιχνίδι κρυφτού, η ηρωίδα θα περάσει δραματικά μέσα από συναισθήματα πανικού, θυμού, νηφαλιότητας και τελικά γεναιότητας. Κι όλα αυτά επιδιώκοντας να μην τρομοκρατήσει τον τετράχρονο Λίνκολν, να μην του δημιουργήσει το αίσθημα του φόβου - αντίθετα πρέπει να τον κρατήσει ήρεμο, να "γίνει αόρατος" όπως του λέει κάποια στιγμή, ώστε να μην τους αντιληφθούν οι ένοπλοι διώκτες τους.


Ο αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο απνευστί. Κι αυτό γιατί οι σφιχτά δομημένοι χαρακτήρες τόσο της Τζόαν όσο και του γιού της, καθηλώνουν ενώ κάθε απόφαση που καλείται να πάρει η νεαρή μητέρα και που μπορεί να είναι είτε σωτήρια είτε μοιραία για τη ζωή τους, ενδεχομένως τοποθετεί και τον ίδιο τον αναγνώστη στη δύσκολή της θέση και τον καλεί να συμπάσχει και να συμμετέχει μαζί της σε κάθε της επόμενο βήμα γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι για μια μητέρα το ένστικτο της προστασίας του μικρού της είναι πέρα και πάνω από όλα.


Το βιβλίο "Άγριο βασίλειο" της Τζιν Φίλιπς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που μεταφράζεται στην Ελληνική γλώσσα ενώ πρόκειται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

1 σχόλιο:

Ένα σχόλιό σου θα με κάνει πολύ χαρούμενη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...