29 Αυγούστου 2018

Διαβάζω και προτείνω: τρεις διαφορετικές ηλικίες - τρία βιβλία για τις διακοπές

Άρτι αφιχθέντες από τις φετινές μας διακοπές, ανανεωμένοι και (λίγο πιο) ξεκούραστοι, προσπαθούμε εδώ και μερικές μέρες να μπούμε σε ρυθμούς πόλης. Δύσκολο έως ακατόρθωτο βέβαια, όταν τα μαλλιά μας έχουν ακόμη έχουν αλάτι και τα πόδια μας άμμο. Έστω κι έτσι όμως, η καθημερινότητα με τις απαιτήσεις και τους ρυθμούς της, γρήγορα θα μας βάλει στη θέση της αφού οι μεγάλοι επέστρεψαν ήδη στη δουλειά και οι μικροί σε μερικές μέρες επιστρέφουν στα θρανία - δυστυχώς!

Περάσαμε όμορφα στις διακοπές μας και είχαμε πολύ ελεύθερο χρόνο - αρκετός από αυτόν αφιερώθηκε σε πολύ αξιόλογα βιβλία, ανάλογα της ηλικιακής κατηγορίας των παιδιών, που τους κράτησαν συντροφιά. Σήμερα θα σας προτείνω τρία από αυτά:

 

Μόνο για κορίτσια 8-12 χρονών

Συγγραφέας: Καζ Κουκ
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Όπως άλλωστε φαίνεται κι από τον τίτλο του, το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε κορίτσια της προεφηβικής ηλικίας και ήταν το αγαπημένο της δωδεκάχρονης κόρης μου για φέτος. Έχοντας ήδη μπει δυναμικά ήδη από πέρσι το καλοκαίρι στην προεφηβεία, το βιβλίο αυτό ήρθε στην κατάλληλη στιγμή - οι απαντήσεις σε βασικές απορίες κάθε νεαρής έφηβης βρίσκονται συγκεντρωμένες σε τούτο το βιβλίο. Όλα όσα μπορεί να απασχολούν ένα κορίτσι αυτής της ηλικίας και αφορούν στις αλλαγές στο σώμα της, στη σχέση της με αυτό και στην φροντίδα του, στις σχέσεις με οικογένεια και φίλους, στην τεχνολογία αλλά και στην συμπεριφορά και στις αλλαγές της διάθεσης που συνοδεύουν την εφηβεία, έχουν βρει τη θέση τους σε αυτό τον μίνι οδηγό.

260 παιχνίδια και δραστηριότητες για να μη βαριέσαι

Συγγραφέας: Benedicte Carboneill
Εικονογράφος: Patrick Morize 
Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Καταρχάς να πω ότι μου θύμισε κάτι από τις δικές μας "Χαρούμενες Διακοπές". Στα παιδικά μου χρόνια η μαμά μου μας αγόραζε κάθε καλοκαίρι το τεύχος που αντιστοιχούσε στην ηλικία μας και με αυτό περνούσαμε ήσυχα και δημιουργικά τα ζεστά μεσημέρια που ο ήλιος και η σιέστα των μεγάλων δεν μας επέτρεπε το παιχνίδι έξω. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου αλλά μπορώ με σιγουριά να πω ότι και ο μεγαλύτερος γιος μου απασχολήθηκε μια χαρά. Με μια σειρά από απλά παιχνίδια και ασκησούλες, σε μεγάλη ποικιλία και με αστεία εικονογράφηση, το βιβλίο εισάγει τα μικρά παιδιά στη γραφή, την ανάγνωση, τα μαθηματικά, τους γνωρίζει τον μαγικό κόσμο που τα περιβάλλει και τους χαρίζει ατέλειωτες ώρες δημιουργικής απασχόλησης.

Το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Antonella Abbatiello
Εκδόσεις: Διόπτρα


Αυτό το βιβλίο το αγάπησα πολύ! Αγάπησα τη σοφία του και το ηθικό του δίδαγμα αλλά και την πολύ πολύ γλυκιά και αθώα του εικονογράφηση - με τη μικρή μου γελούσαμε με τα καμώματα των ζώων που προσπαθούν να μοιάσουν το ένα με το άλλο. Το βιβλίο μας μιλά για το πως το πιο σημαντικό πράγμα για κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο σημαντικό και για κάποιον άλλο, αφού όλοι μας είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο και μοναδικοί και πως δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να μοιάζουμε με τους άλλους, ίσα ίσα γινόμαστε αστείοι. Με ήρωές του μια συντροφιά από ζώα που αναζητούν τη σημαντικότητα στα μοναδικά χαρακτηριστικά του καθενός, πρόκειται για ένα βιβλίο που διδάσκει τη διαφορετικότητα και την αξία της χωριστά για τον καθένα από εμάς.


Τώρα που και τα παιδιά μεγάλωσαν αρκετά, δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία να μην επισκεπτόμαστε σε κάθε ευκαιρία το βιβλιοπωλείο ή τη δανειστική βιβλιοθήκη. Γιατί η αγάπη για τα βιβλία διδάσκεται στα παιδιά από μικρά είτε με τη συχνή προσφορά τους είτε -κυρίως- με το δικό μας παράδειγμα.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλή επάνοδο σε όλους!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...