22 Νοεμβρίου 2018

Διαβάζω και προτείνω: Ο άτλαντας των μύθων του Τσιάγκο τζε Μοράις

Όλοι έχουμε βρεθεί με έναν άτλαντα στα χέρια μας κάποια στιγμή στη ζωή μας. 'Εναν άτλαντα με χάρτες γεωγραφικούς ή πολιτικούς συνήθως, που σκοπό είχε να μας δώσει μια εικόνα του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει υπό μορφή χαρτών. Στα χέρια μου σήμερα κρατώ έναν πολύ αλλιώτικο άτλαντα: έναν άτλαντα που δεν μιλάει για βουνά και ποτάμια, για ηπείρους και πόλεις αλλά για μύθους και ιστορίες που έπλασαν οι άνθρωποι από άκρη σε άκρη του πλανήτη και που με αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν να εξηγήσουν το πως ήρθαν σε αυτή τη γη, να βρουν απαντήσεις για τις ισχυρές δυνάμεις της φύσης και τον τόπο που ζούσαν και γενικότερα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τον κόσμο που γύρω τους.

Μέσα από το βιβλίο "Ο άτλαντας των μύθων" και με τη βοήθεια δώδεκα "χαρτών" γνωρίζουμε τις δοξασίες και τα πρόσωπα, τους θεούς και τους ήρωες, τα τέρατα και τα θηρία διαφόρων λαών που είχαν πλούσια μυθολογική παράδοση: από τους αρχαίους Έλληνες και τους Αιγύπτιους, τους Αζτέκους και τους Ιάπωνες μέχρι τους -όχι ιδιαίτερα γνωστούς μας- Γιανομάμι της Νότιας Αμερικής και τους Γιορούμπα της Αφρικής.


Γνωρίζουμε θεούς που μαλώνουν μεταξύ τους και με μένος για τους ανθρώπους, θεούς που έχουν μορφή ζώου, ιερές δυνάμεις που παίρνουν τη μορφή ακόμη και αντικειμένων αλλά και θεούς με πολλά ονόματα. Από την άλλη συναντάμε ζώα που δεν διαφέρουν από τους ανθρώπους, μαϊμούδες-πολεμιστές αλλά και ζώα-τέρατα με πολλά κεφάλια. Ακόμη μαθαίνουμε πως οι άνθρωποι είτε πίστευαν πως η γη είναι επίπεδη, είτε πως είναι ένα μεγάλο νησί, είτε ένα δέντρο, είτε ακόμη κι ένα αναποδογυρισμένο βουνό. Κι όλες αυτές οι καταπληκτικές πληροφορίες συνοδεύονται από εισαγωγικό σημείωμα για να γνωρίσουμε με λίγα λόγια τον κάθε πολιτισμό και το λαό  του, από μυθολογικό χάρτη με απεικόνιση όλων των πλασμάτων, από ιστορίες με αφηγήσεις θρύλων και μύθων και με ειδική αναφορά σε τέρατα και τρομερά πλάσματα.


Ένας μαγικός κόσμος μυθολογίας, με μοναδικές ιστορίες, με αλλιώτικες παραδόσεις και συνήθειες που μερικοί λαοί διατηρούν έως και σήμερα, με κόσμους μακρινούς και εξωτικούς και φυσικά με τα πιο παράξενα ονόματα, βρίσκουν τη θέση τους σε τούτο το μοναδικό βιβλίο, που αν και δεν μπορεί να καλύψει όλους τους μύθους των λαών του πλανήτη, εντούτοις καταφέρνει να μαγέψει και να συναρπάσει τα μικρά παιδιά και σε αυτό επίσης μεγάλο ρόλο παίζει η παραστατική και προσεγμένη εικονογράφησή του από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Το βιβλίο "Ο άτλαντας των μύθων" του Τσιάγκο τζε Μοράις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν και θα διαβάσουν τα παιδιά και που θα τα ταξιδέψει σε μακρινούς και απίθανους πολιτισμούς που κάποιοι, δεν υπάρχουν πια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα σχόλιό σου θα με κάνει πολύ χαρούμενη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...