24 Δεκεμβρίου 2018

Διαβάζω και προτείνω: Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι του Κρίστοφερ Έτζ

Όταν έχεις μια κόρη στα πρώτα χρόνια της εφηβείας όπως εγώ, γνωρίζεις πως είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσεις με την πρώτη όλα όσα θα της αρέσουν και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της. Ειδικά στο θέμα των λογοτεχνικών βιβλίων, ξέρω πως διαβάζει τα πάντα αλλά κατά βάθος της αρέσουν τα "ιδιαίτερα" βιβλία. Τα βιβλία που δεν σου θυμίζουν κάτι που ίσως έχεις ξαναδιαβάσει, που καταπιάνονται με "διαφορετική" θεματολογία και που στο τέλος της ανάγνωσης αφήνουν μια περίεργη και ταυτόχρονα ευχάριστη αίσθηση στον αναγνώστη.

Γι' αυτό όταν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ δύο βιβλίων, το βιβλίο "Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι" ήταν αυτό στο οποίο κατέληξα για ήμουν σίγουρη ότι θα της άρεσε - και δεν είχα άδικο.



Το βιβλίο, αν και τυπικά απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών, μπορεί πολύ άνετα να διαβαστεί και από έναν ενήλικα. Η ιστορία του έχει ως εξής: είναι η μέρα των δέκατων γενεθλίων της Μέιζι και ανυπομονεί όπως κάθε παιδί της ηλικίας της, παρόλο που η ίδια ανήκει στην κατηγορία των χαρισματικών παιδιών, να ανοίξει τα δώρα της. Αντί για αυτό, όταν ξυπνάει, η ίδια φαίνεται να βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα παράλληλο σύμπαν ενώ η οικογένεια της έχει εξαφανιστεί. Ως παιδί που έχει πολλές επιστημονικές γνώσεις, θα βασιστεί σε αυτές για να μπορέσει να σωθεί ενώ η αγάπη της οικογένειάς της θα συμβάλλει και αυτή στο να ξαναγίνουν όλα όπως πριν. Θα τα καταφέρει όμως;

Γεμάτο με αναφορές σε επιστημονικές θεωρίες, δοσμένες με τρόπο που μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά, το βιβλίο έχει τη δύναμη να προκαλέσει το ενδιαφέρον τους ώστε να ψάξουν λίγο παραπάνω τι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, μια μαύρη τρύπα, να εξάψει τη φαντασία τους και να τα κάνει να αναρωτηθούν πράγματα που ίσως δεν είχαν ποτέ σκεφτεί ως τώρα. Ταυτόχρονα είναι μια συναρπαστική περιπέτεια με μια έξυπνη και ατρόμητη μικρή ηρωίδα ενώ σε όλο κείμενο κυριαρχεί το πιο όμορφο ανθρώπινο συναίσθημα, η αγάπη, η οποία τελικά πέρα από κάθε νόμο της φυσικής, είναι η κινητήριος δύναμη για τα σπουδαιότερα επιτεύγματα και τα πιο μεγάλα ρίσκα. Κι αυτό είναι που λατρέψαμε σε αυτό το βιβλίο: ότι μέσα σε τόσες επιστημονικές αναφορές, ορισμούς και περιγραφές, το κείμενο προβάλει τη δύναμη της καρδιάς που μπορεί να κάνει τελικά τα πάντα.

Τελειώνοντας την ανάγνωσή του, αυτό που μου είπε η κόρη ήταν αυτό: "Το βιβλίο αυτό το βρήκα παράξενο - αλλά όμορφο!" και πραγματικά αυτό είναι: όμορφο και παράξενο μαζί. Και σίγουρα δεν το ξεχνάς!



Το βιβλίο "Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι" του Κρίστοφερ Έτζ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και είναι μια εξαιρετική επιλογή βιβλίου για τα παιδιά της προεφηβικής και εφηβικής ηλίκιας, που αναζητούν κάποιο "διαφορετικό" και πρωτότυπο ανάγνωσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα σχόλιό σου θα με κάνει πολύ χαρούμενη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...