04 Δεκεμβρίου 2013

Στολίζω ασταμάτητα...

Μέχρι πέρσυ δεν ασχολιόμουν ιδιαίτερα με τον στολισμό του σπιτιού πέρα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Άντε να έβαζα κανένα κεράκι ή κανένα κηροπήγιο που μου είχαν χαρίσει ή το είχα αγοράσει πριν από ... χίλια χρόνια. Έκανα βέβαια κατασκευές αλλά κυρίως αφορούσαν παιδικές χειροτεχνίες ή γλυκίσματα. Φέτος τα πράγματα άλλαξαν: ανακάλυψα το Pinterest και κάποια πολύ όμορφα και δημιουργικά blogs εξίσου δημιουργικών ανθρώπων. Και κόλλησα...

Δημιουργική ήμουν πάντα αλλά με τρόπο διαφορετικό. Πλέον έμαθα ότι από απλά πράγματα που έχουμε γύρω μας, στο σπίτι μας, ξεχασμένα σε ένα συρτάρι, στη φύση, μπορούμε να κάνουμε απίθανα πράγματα. Έτσι λοιπόν φέτος, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, μάζευα ιδέες από παντού. Και σιγά σιγά τις έβαλα σε μια σειρά μέσα στο κεφάλι μου για να τις κάνω πραγματικότητα. Δεν αγόρασα πολλά πράγματα κι αυτά που αγόρασα, ήταν κυρίως υλικά κι όχι διακοσμητικά αντικείμενα.

Το "θέμα" που επέλεξα για τη διακόσμηση του σπιτιού (όχι και για το δέντρο, αυτό δεν το άλλαξα-τα αγαπώ τα στολίδια του, έχουν όλα μια ιστορία, κάτι να μου θυμήσουν) είναι το candy cane (το γνωστό γλυφιτζούρι-μπαστούνι) σε λευκό-κόκκινο. Έτοιμοι;

Αρχίζω με την είσοδο του σπιτιού. Αγόρασα ένα φελιζόλ για τη βάση του στεφανιού και "κούκλες" μαλλιού πλεξίματος. Τύλιξα το φελιζόλ με το μαλλί (κόκκινο-λευκό εναλλάξ) και μετά κόλησα πάνω του ένα στολίδι-νιφάδα κι ένα στολίδι-καραμέλα καθώς και δύο αληθινά candy cane γλυφιτζούρια και το κρέμασα με μια κορδέλα στην πόρτα. Πάνω στην κάσα της πόρτας κόλησα κόκκινη κορδέλα και κρέμασα και πάλι αληθινά γλυφιτζούρια ενώ για να ολοκληρωθεί η κατασκευή έβαλα και μία γιρλάντα σε πράσινο χρώμα.
 
Στο τζάκι μας έκανα κάτι που βρήκα πολύ έξυπνο: τοποθέτησα ανάποδα δύο ποτήρια κρασιού (σε κόκκινο χρώμα-σας λέω είχα τα πάντα στο σπίτι!) και έβαλα στους πάτους δύο λευκά κεριά-και ιδού τα νέα μου κηροπήγια!
Είχα από εντελώς διαφορετική χρήση (βάφτιση), ένα πολύ όμορφο γυάλινο βάζο με καπάκι-έβαλα μέσα αληθινά κουκουνάρια (μου τα έφερε η μαμά μου από το χωριό) και συνθετικό χιόνι, κρέμασα στο καπάκι ένα απλό στολίδι που έφτιαξα με σύρμα, κορδέλα και κουδουνάκια κι έτοιμο. Δίπλα του, έβαλα δύο αγαπημένα αγγελάκια που ήταν μπομπονιέρες βάφτισης ενός μικρού αγοριού.
Λίγο πιο πέρα μπήκαν τα λατρεμένα πια mason jars, διακοσμημένα με καφέ σπάγγο, αποξηραμένα (ψημμένα στο φούρνο) πορτοκάλια και κανελόξυλα. Για να ταιριάζει με το θέμα μου, έδεσα στο λαιμό τους κοκκινόλευκο σπάγγο.
Και βέβαια από το τζάκι μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κάλτσες των τριών παιδιών μου, που το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα γεμίσουν σοκολατένια κέρματα, γλυφιτζούρια και καρύδια καθώς και το καραβάκι μας-Χριστούγεννα χωρίς καραβάκι δεν γίνονται, έτσι;
Το coffee table στολίστηκε πολύ λιτά διότι στο σπίτι έχουμε μια ζουζούνα που όλα τα πειράζει όταν τα βρεί προσβάσιμα: σε μια ξύλινη πιατέλα έβαλα αληθινά κλαδιά έλατου, κανελόξυλα και τρία άσπρα κεριά που στόλισα με washi tape.
Μερικά αγαπημένα αντικείμενα που έχω αρκετά χρόνια τώρα, τα στόλισα στα ράφια του σαλονιού, δίπλα στα κάδρα με τις φωτογραφίες της οικογένειάς μας.
Στην τραπεζαρία τοποθέτησα ένα αντικείμενο που νόμιζω πως θα γίνει το αγαπημένο μου από εδώ και πέρα: πρόκειται για το ξύλινο κουτί που κατασκεύασαν οι Kapa και πραγματικά το ζήλεψα. Έτσι ζήτησα από τον άντρα μου να το φτιάξει και για μένα. Το κουτί ετοιμάστηκε, βάφτηκε λευκό και στολίστηκε με αληθινά κλαδιά έλατου και κουκουνάρια, κεριά και κόκκινες μπάλες.
Στην κουζίνα μπήκαν αυτά τα υπέροχα μεταλλικά κουτιά από το ΙΚΕΑ που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να γεμίζουν με μοσχοβολιστά μπισκότα που θα ετοιμάσουμε για την οικόγενειά μας και θα χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα.
Το δέντρο μας, που όπως σας είπα δεν έχει κάποιο θέμα γιατί τα αγαπώ τα στολίδια του και νομίζω ότι δεν μπορώ να αποχωριστώ κάποιο: δείτε το τη μέρα αλλά και με τα φωτάκια του το βράδυ.
Και βέβαια εννοείται ότι κάτω από το δέντρο υπάρχει φάτνη. Δεν μπορώ να φανταστώ Χριστουγεννιάτικο δέντρο χωρίς φάτνη-ίσως γιατί η φάτνη ήταν το αγαπημένο μου σημείο στο δέντρο όταν ήμουν παιδί...
Λίγο τρελούτσικο αλλά δεν άντεξα να μην το κάνω: στόλισα ακόμη και τον κάδο των σκουπιδιών-ιδέα από το διαδίκτυο κι αυτή!
Και βέβαια στολίσαμε το μικρό λευκό δεντράκι στο δωμάτιο των παιδιών. Πέρσυ είχαμε βάλει χειροποίητα στολιδάκια από ζυμάρι. Φέτος, αποφασίσαμε με την κόρη μου να το ανανενώσουμε και πήραμε μικρές κόκκινες μπαλίτσες και καινούργια κορυφή-αστέρι. Τα παιδιά λατρεύουν να το βλέπουν με τα φωτάκια του να αναβοσβήνουν!
Νομίζω πως, αν και υλοποίησα όσες ιδέες είχα στο μυαλό μου για φέτος, εντούτοις δεν έχω τελειώσει...Άλλωστε θα φτιάξουμε χριστουγεννιάτικο ζαχαρόσπιτο, μπισκότα, θα τυλίξουμε δώρα, θα ετοιμάσουμε δώρα...Τελικά σίγουρα δεν έχω τελειώσει...έχουν να γίνουν πολλά ακόμη. Ως τότε, σας εύχομαι καλά στολίσματα!
 

16 σχόλια:

  1. αχ αυτό το pinterest ειναι ξεσηκώστρα μεγάλη! πανέμορφοι οι στολισμοί σου! ιδίως το στεφάνι της πόρτας μου άρεσε πάρα πολύ! και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΕΡΟΧΑ ΟΛΑ.ΟΧΙ ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΚΑΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ/ΕΙΣΑΙΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΑΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλά έκανες και κόλλησες Σοφία, γιατί έκανες θαύματα! Τελικά το λευκό και κόκκινο είναι τέλειο για τα Χριστούγεννα, ναι θα συμφωνήσω.
    Όλα πανέμορφα, μπράβο. Κι ο κάδος τι φινετσάτος!
    Καλή συνέχεια σου εύχομαι, είμαι σίγουρη ότι δεν τελείωσες, όλα και κάτι θα προκύψει.
    και του χρόυνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα είναι πάρα πολύ ωραία και χαρούμενα και επειδή είμαι και από αυτούς που κάτι θα λάβουν από τα χεράκια σου αγωνιώ. Όσο για τα μικρούλια μας που πειράζουν ( ο βαφτισιμιό σου να δεις τι θαύματα μου έχει κάνει μέχρι και σήμερα) δεν ξέρω τι θα κάνουμε.
    Σε φιλώ και σου εύχομαι ακόμα ποιο δημιουργικό υπόλοιπο 2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφη η διακόσμησή σου τα έκανες όλα υπέροχα!Κι ο κάδος σκουπιδιών όλα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχα. Ολα πραγματικά υπέροχα...ο κάδος με ξετρέλανε...αλλά το ξύλινο κουτί έγινε πραγματικά τέλειο!!! Συγχαρητήρια και σε ευχαριστώ Σοφία!!! Μπράβο για το μεράκι σου!!!Εφτιαξες μια ατμόσφαιρα μαγική στο σπίτι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχη διακόσμηση!Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολα ειναι φανταστικά. Έδωσες πολυ προσοχή στις λεπτομέρειες κ φαίνεται. Μπραβο σου....κ του χρόνου να είστε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τα βαζακια ειναι υπεροχα. Αγαπω κανελα και πορτοκάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σοφάκι είσαι καλλιτέχνης τελικά! Δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω που να μην μου άρεσε! Με ξετρέλαναν και τα βάζα με τα πορτοκάλια! Θα τα κάνω!Καλά βρε αθεόφοβη και τον κάδο στόλισες! Xaxa! Και του χρόνου! (ξέχασα να σου πω πως έχω κολλήσει με το blog σου!)
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω πω ομορφιές!!!!!!!!!!!!!! Εγώ ακόμη στολίζω και δε λέω να τελειώσω. Όχι ότι κάνω πολλά...Απλά τα κάνω με το πάσο μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μόλις σε πρόσθεσα στο blogroll μου και στο bloglovin ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παντού δημιουργείς υπέροχα πράγματα...στη δουλειά σου, στο σπίτι σου...γι' αυτό κι εγώ υποκλίνομαι στο ταλέντο σου. Και του χρόνου με υγεία "Σόφη" !( )!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και του χρόνου!!!Είναι όλα τόσο όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια καλή χρονιά .... με συγκίνησες .... ξερεις εσυ γιατι!!! Φιλιά πολλα πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ένα σχόλιό σου θα με κάνει πολύ χαρούμενη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...