Πολιτική Απορρήτου

29 Νοεμβρίου 2018

Διαβάζω και προτείνω: Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων του Dr. Seuss + Giveaway

Κάθε χρόνο, πριν καλά-καλά μπει ο Νοέμβριος, ξεψαχνίζω τις ιστοσελίδες των αγαπημένων μου εκδοτικών οίκων ψάχνοντας τους νέους τίτλους χριστουγεννιάτικων βιβλίων που θα κυκλοφορήσουν. Και πάντα βρίσκω βιβλία που θα λατρέψω με την πρώτη ματιά. Έτσι, όταν η Νικολέττα από το Craftie Details μου πρότεινε να ετοιμάσω ένα guest post με ένα εναλλακτικό, βιβλιοφιλικό advent calendar-ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για τα φετινά Χριστούγεννα, ενθουσιάστηκα! Πρώτον γιατί η πρότασή της ήρθε την κατάλληλη στιγμή, ακριβώς τη χρονιά που είχα αποφασίσει ότι δεν θα έφτιαχνα ένα συνηθισμένο advent calendar, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεύτερον, γιατί θα μου έδινε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ψάξω για βιβλία στο πνεύμα των ημερών.

Έτσι, ένα από τα βιβλία που μου κίνησαν το ενδιαφέρον με την πρώτη ματιά, είναι η ιστορία του πράσινου, σκανδαλιάρικου, στραβομούτσουνου αλλά κατά βάθος καλόκαρδου Γκριντς: το βιβλίο "Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων"!



Την ταινία με τον Τζιμ Κάρει την είχα ήδη δει και την είχα αγαπήσει. Οι γλυκούληδες Who (Κάποιοι) με τη χρυσή καρδιά που ζουν στη μικρή τους Whoville (Κάποιων-πόλη) κι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μη γνωρίζοντας ότι ο μνησίκακος καλικάτζαρος Γκριντς, τα αντιπαθεί. Αντιπαθεί τα δώρα, τις ευχές, τα χαμόγελα, τα τραγούδια, το φαγητό των Χριστουγέννων. Και δεν του φτάνει μόνο αυτό: θέλει να τα καταστρέψει. Προκειμένου να το πετύχει,δεν θα διστάσει να τους "κλέψει" τα Χριστουγέννα - ή τουλάχιστον αυτό που εκείνος πιστεύει ότι είναι τα Χριστούγεννα. Τι λέτε, θα τα καταφέρει;

Γραμμένο με το γνωστά στιχάκια του Dr. Seuss, μεταφρασμένα βέβαια στα ελληνικά, και με τη χαρακτηριστική ασπρόμαυρη εικονογράφηση με τις κόκκινες λεπτομέρειες που προσωπικά λάτρεψα (όπως και σε αυτό το βιβλίο) η ιστορία του κατεργάρη Γκριντς είναι μια όμορφη ιστορία για μικρούς και μεγάλους που μιλα για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν τα παιδιά τον Dr. Seuss, έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς παιδικών βιβλίων στον κόσμο.


Κι επειδή προλαβαίνετε ακόμη να ετοιμάσετε το δικό σας Christmas Book Advent Calendar, σας έχω μία έκπληξη: οι εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρουν ένα αντίτυπο του βιβλίου για να το συμπεριλάβετε στο δικό σας ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης. Ο διαγωνισμός θα τρέξει μέσω facebook εδώ και μέσω instagram εδώ και ένας τυχερός θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Γκριντς και τις σκανδαλιές του!

Επιπλέον, η Νικολέττα, έχει ακόμη στη διάθεσή σας τις καταπληκτικές εκτυπώσιμες ετικέτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το δικό σας advent calendar και θα τις βρείτε στο τέλος του guest post στο Craftie Details.

Το βιβλίο ""Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων" του Dr. Seuss κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

22 Νοεμβρίου 2018

Διαβάζω και προτείνω: Ο άτλαντας των μύθων του Τσιάγκο τζε Μοράις

Όλοι έχουμε βρεθεί με έναν άτλαντα στα χέρια μας κάποια στιγμή στη ζωή μας. 'Εναν άτλαντα με χάρτες γεωγραφικούς ή πολιτικούς συνήθως, που σκοπό είχε να μας δώσει μια εικόνα του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει υπό μορφή χαρτών. Στα χέρια μου σήμερα κρατώ έναν πολύ αλλιώτικο άτλαντα: έναν άτλαντα που δεν μιλάει για βουνά και ποτάμια, για ηπείρους και πόλεις αλλά για μύθους και ιστορίες που έπλασαν οι άνθρωποι από άκρη σε άκρη του πλανήτη και που με αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν να εξηγήσουν το πως ήρθαν σε αυτή τη γη, να βρουν απαντήσεις για τις ισχυρές δυνάμεις της φύσης και τον τόπο που ζούσαν και γενικότερα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τον κόσμο που γύρω τους.

Μέσα από το βιβλίο "Ο άτλαντας των μύθων" και με τη βοήθεια δώδεκα "χαρτών" γνωρίζουμε τις δοξασίες και τα πρόσωπα, τους θεούς και τους ήρωες, τα τέρατα και τα θηρία διαφόρων λαών που είχαν πλούσια μυθολογική παράδοση: από τους αρχαίους Έλληνες και τους Αιγύπτιους, τους Αζτέκους και τους Ιάπωνες μέχρι τους -όχι ιδιαίτερα γνωστούς μας- Γιανομάμι της Νότιας Αμερικής και τους Γιορούμπα της Αφρικής.


Γνωρίζουμε θεούς που μαλώνουν μεταξύ τους και με μένος για τους ανθρώπους, θεούς που έχουν μορφή ζώου, ιερές δυνάμεις που παίρνουν τη μορφή ακόμη και αντικειμένων αλλά και θεούς με πολλά ονόματα. Από την άλλη συναντάμε ζώα που δεν διαφέρουν από τους ανθρώπους, μαϊμούδες-πολεμιστές αλλά και ζώα-τέρατα με πολλά κεφάλια. Ακόμη μαθαίνουμε πως οι άνθρωποι είτε πίστευαν πως η γη είναι επίπεδη, είτε πως είναι ένα μεγάλο νησί, είτε ένα δέντρο, είτε ακόμη κι ένα αναποδογυρισμένο βουνό. Κι όλες αυτές οι καταπληκτικές πληροφορίες συνοδεύονται από εισαγωγικό σημείωμα για να γνωρίσουμε με λίγα λόγια τον κάθε πολιτισμό και το λαό  του, από μυθολογικό χάρτη με απεικόνιση όλων των πλασμάτων, από ιστορίες με αφηγήσεις θρύλων και μύθων και με ειδική αναφορά σε τέρατα και τρομερά πλάσματα.


Ένας μαγικός κόσμος μυθολογίας, με μοναδικές ιστορίες, με αλλιώτικες παραδόσεις και συνήθειες που μερικοί λαοί διατηρούν έως και σήμερα, με κόσμους μακρινούς και εξωτικούς και φυσικά με τα πιο παράξενα ονόματα, βρίσκουν τη θέση τους σε τούτο το μοναδικό βιβλίο, που αν και δεν μπορεί να καλύψει όλους τους μύθους των λαών του πλανήτη, εντούτοις καταφέρνει να μαγέψει και να συναρπάσει τα μικρά παιδιά και σε αυτό επίσης μεγάλο ρόλο παίζει η παραστατική και προσεγμένη εικονογράφησή του από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Το βιβλίο "Ο άτλαντας των μύθων" του Τσιάγκο τζε Μοράις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν και θα διαβάσουν τα παιδιά και που θα τα ταξιδέψει σε μακρινούς και απίθανους πολιτισμούς που κάποιοι, δεν υπάρχουν πια.

05 Νοεμβρίου 2018

Beauty spa towel cake

Χρόνια πριν είχα ανακαλύψει στο διαδίκτυο και είχα λαχταρήσει να ετοιμάσω κι εγώ, ένα από τα τόσο κομψά και πρακτικά δώρα για ενήλικες, αυτά που με βάση πετσέτες και άλλα αντικείμενα, ανάλογα της θεματολογίας, αποκαλούνται towel cakes. Towel cakes, ελληνιστί πετσετότουρτες, είτε με είδη για την κουζίνα (μαγειρική-ζαχαροπλαστική) είτε με είδη μπάνιου που φτιάχνονται με περίσσια φαντασία και μεράκι, σε χρώματα και συνδυασμούς απίστευτους και κάνουν τον παραλήπτη τους ευτυχισμένο γιατί κάποιος νοιάστηκε λίίίγο παραπάνω που δεν αρκέστηκε να αγοράσει ένα δώρο αλλά το επιμελήθηκε ώστε να γίνει κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα.


Για τα γενέθλια ενός προσώπου, που προσωπικά πολύ εκτιμώ και αγαπώ και που πλέον δεν θα έχω την ευκαιρία να συνομιλώ μαζί της καθημερινά αφού αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική στέγη, όλες εμείς της αγαπημένης μου παρέας αποφασίσαμε να της ετοιμάσουμε και να της στείλουμε με courier (!), αφού κατοικοεδρεύει σε μεγάλη πόλη της Θεσσαλίας, ένα σούπερ ντούπερ δωράκι. Σκεφτήκαμε λοιπόν, αφού είναι και μωρομαμά και εργαζόμενη άρα με ελάχιστο χρόνο να αφιερώσει στον εαυτό της, να της προσφέρουμε την μικρή απόλαυση ενός home beauty spa, με προϊόντα περιποίησης για το πρόσωπο και το σώμα.


Στο towel cake, η δουλειά υπήρξε πραγματικά ομαδική: άλλη το σκέφτηκε, άλλες αγόρασαν τα προϊόντα, άλλη το επιμελήθηκε (εγώ), άλλη σκάρωσε το ποιηματάκι που γράψαμε στην κάρτα, άλλη εμπνεύστηκε και δημιούργησε την κάρτα κ.ο.κ. Αποτελεί δηλαδή πραγματικά ένα αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και εργασίας κι αυτό αποδεικνύει πως έγινε με πολύ αγάπη και νοιάξιμο.


Επιλέξαμε το mint green (πράσινο μεντί το λέω εγώ και το λατρεύω) ώστε να θυμίζει κάτι από σμαραγδένια θάλασσα και όλα τα προϊόντα κινήθηκαν σε αυτή την χρωματική παλέτα. Τι βάλαμε όμως μέσα: τρεις πετσέτες -για το πρόσωπο και για τα χέρια-, γαλάκτωμα και λοσιόν καθαρισμού προσώπου, μάσκα προσώπου, αφρόλουτρο, peeling-σώματος, σφουγγάρι σώματος, ράσπα και σκουφάκι για το μπάνιο! Η δε κάρτα που ετοιμάστηκε ήταν πραγματικό έργο τέχνης, θύμιζε κάτι από Andy Warhol στην πιο σύγχρονη εκδοχή του, με τη βασική φωτογραφία να είναι της γενεθλιάζουσας η οποία "έσπαγε" σε μικρά pixels με τις φωτογραφίες όλων των υπολοίπων της παρέας. Όσο για το ποιηματάκι που της γράψαμε, αυτό πραγματικά με συγκίνησε όσο τίποτε άλλο...


Στη συνέχεια και αφού φωτογραφήθηκε για να κοινοποιηθεί σε όλες που δεν θα είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά, πακεταρίστηκε και στάλθηκε με σκοπό η παραλήπτρια να το λάβει ανήμερα των γενεθλίων της. Βέβαια αυτό τελικά δεν έγινε από δικό μας φταίξιμο γιατί μια και ήταν καλοκαίρι και περίοδος διακοπών, έλειπε σε διακοπές. Όταν το έλαβε όμως, μας τρέλανε στα μηνύματα αγάπης και μας υπενθύμισε ότι για να κάνει το home beauty spa απαιτείται και κάτι βασικό: μία από εμάς να κάνει baby sitting στον μικρούλη της για να μπορέσει να το απολαύσει όπως της αξίζει!!!


Και μια και ο Νοέμβριος είναι μήνας με πολλές γιορτές αλλά και πρόδρομος του λατρεμένου Χριστουγεννιάτικου Δεκεμβρίου, αν σκέφτεστε να κάνετε ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, ένα towel cake είναι μια ιδέα εξαιρετική!

Καλό και χαρούμενο μήνα να έχουμε! Σύντομα στο blog (και όχι μόνο) έρχονται εκπλήξεις!